Ryhmille

Etsitkö ideoita ryhmämatkalle?

Tekemistä löytyy joka lähtöön, tulitte sitten päiväretkelle tai viikon mittaiselle aktiivilomalle. Alla on esiteltynä muutamia suosittuja ryhmämatkakohteita Somerolla. Tutustu, ihastu ja ole yhteydessä Someron Oppaat ry:hyn, jotka auttavat koostamaan juuri teidän ryhmällenne sopivan retken ja opastavat ryhmäänne ammattitaidolla.

Somero on suosittu ryhmämatkakohde, jonne on mukava ja helppo tulla kokemaan elämyksiä isommallakin porukalla!

Kartanoita ja Someron historiaa

HOVILAN KARTANO edustaa kartanoiden Someroa parhaimmillaan. Se on perustettu 1611 ja sen nykyinen päärakennus on vuodelta 1841. Skotlannista lähtöisin oleva Ramsayn sotilassuvun ajalta on 1600-luvun rakennuksista jäljellä holvattu kivikellari.

Hovilassa astut suoraan 1800-luvun tunnelmaan: on salonkeja, neitien kamareita, suuria saleja ja ihastuttavat isot lasiverannat. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan päärakennuksen restauroinnissa on noudatettu aikakautensa rakennustapaa, tyyliä ja makua. Kauniit vanhat kattomaalaukset on kunnostettu Museoviraston valvonnassa ja avustamana. Kartanon ja sen pihapiirin tunnelma on levollinen ja historiaa huokuva.

Arvokkaat tilat luovat upeat puitteet perhejuhlille, kokouksille ja retkipäiville. Tilava, moderni keittiö puolestaan mahdollistaa onnistuneen tarjoilun.

Hovilassa järjestetään myös mielenkiintoisia näyttelyitä sekä tapahtumia. Pihapiirin kivinavetan yläkerrassa on esillä ainutlaatuinen Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa -näyttely: 1950 – 1960 -lukujen elämää ja tunnelmia. Näyttelykauden muistoja herättävä kylänraitti johdattaa toriaukiolle baareineen ja tanssilavamiljöineen.

Hovilan palveluihin kuuluvat myös opastetut kartano- ja luontomatkat. Suositut Somero-retket räätälöidään pienille ja isoille ryhmille asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Avoinna ryhmille tilauksesta kesäkaudella, toukokuun alusta syyskuun loppuun. Aukioloajat yleisölle löydät Hovilan kotisivuilta.

www.hovilankartano.fi

HÄRKÄLÄN KARTANO on yksi Suomen varmasti kauneimmista avoinna olevista kartanoista. Se toimii museokorttikohteena ja sijaitsee rauhallisella paikalla järven rannalla pari kilometriä Someron keskustasta. Kartanon vanhimmat osat on rakennettu aatelisten aikaan jo 1500-luvun lopulla. Juhlavat salit ja viehättävä patsaspuisto luovat upeat puitteet niin juhliin, kokouksiin kuin retkiryhmien kierroksille.

Kartanossa on esillä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Ainutlaatuiset Japani- ja Kiina-kokoelmat kuuluvat sen erikoisuuksiin. Esillä on myös vanhoja miniatyyrimaalauksia, Suomen ainoa hattuneulanäyttely sekä huikea kokoelma nukkeja ja nostalgisia leluja kuten barbeja, peltileluja ja tinasotilaita. Kartanon isäntäväen johdolla järjestetään tarinallisia esittelykierroksia ryhmille.

Härkälän juhlatilat ovat varattavissa 25-90 hengen tunnelmallisiin perhejuhliin ja muihin yksityisiin tilaisuuksiin sekä ryhmävierailuihin tilausruokailulla tai kahvituksella. Kartano tarjoaa myös tunnelmallista majoitusta päärakennuksen yksilöllisissä huoneissa ja idyllisessä puutarhahuvilassa. Majoitushuoneita on viisi.

Härkälä on avoinna kesän näyttelypäivinä ja ennakkovarauksella huhtikuusta lokakuuhun. Lisätiedot kartanon nettisivuilta.

www.harkalankartano.fi

TORPPAMUSEO koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, sekä niiden esineistöstä.

HÄMEEN HÄRKÄTIE on historiallinen reitti Turusta Hämeenlinnaan. Matkaa voi taittaa ryhmänkin kanssa Hämeen Härkätietä pitkin, jonka historiasta ja nähtävyyksistä paikallisopas kertoo. Härkätien varrelta löytyy runsaasti matkailupalveluita.

MÄKILÄN TRAKTORIMUSEOSSA kävijä saa ihmetellä yli sataa erilaista traktoria vuosilta 1924-1960 sekä muita entisaikain maataloustyökaluja ja maamoottoreita.


Elämyksiä ja nähtävää

SOMERNIEMEN KESÄTORI on vilkas ja uskomattoman suosittu kesätori, jossa on myynnissä laaja kirjo elintarvikkeita. Paikalla on myös runsaasti kirpputorimyyjiä. Kävijöitä ilahduttavat lisäksi perinteiset kahvilat ja grilli. Jokaisena toripäivänä tarjolla on uusi kattaus elämyksiä.

Torilla vierailee kesälauantaisin tuhansia vieraita läheltä ja kauempaa. Torikahvilat kokoavat yhteen erilaisia toriparlamentteja, joissa ratkotaan ajankohtaisia asioita maailmalta ja kyliltä. Niissä tapaavat toisiaan myös sukulaiset, naapurit ja kesäasukkaat.

Torilla on tarjolla vihanneksia, tuoreita marjoja, kasviksia, leivonnaisia ja käsitöitä lähialueelta. Laaja kirpputoritarjonta houkuttelee löytöjen etsijöitä. Torilauantaisin on myös tapahtumia, mm. jokavuotinen Hattupäivä.

Tule mukaan Somerniemen Kesätorin vilskeeseen ja koe sen mutkaton ja iloinen tunnelma – tästä on nautittu Somerniemellä jo 35 vuotta!

HIIDENLINNA PARK RESORT JA SISUMETSÄN SEIKKAILUPUISTO Somerniemellä kätkevät sisäänsä monta nähtävyyttä ja kokemusta. Laajan Elämyspuiston sydämessä on Suomen ainoa 1900-luvulla rakennettu kivilinna, Hiidenlinna. Sen on rakentanut omin käsin somerolaistaiteilija Reino Koivuniemi.

Alueella elää vahvana Suomen mytologia. Kalevala ja luonto ovat syvässä harmoniassa kauniissa järvimaisemassa. Elämyspuisto tarjoaa kesäkaudella nähtävää ja aktiviteetteja kaikenikäisille. Tänne on mukava tulla niin perheen, ystäväporukan kuin isommankin ryhmän kanssa, koululuokkia ja urheiluseurojakaan unohtamatta!

Sisumetsän Seikkailupuistossa pääset nauttimaan yhdeksästä erilaisesta seikkailuradasta. Radat sopivat pienistä lapsista vaariin ja ensikertalaisesta konkariin. Tai kiinnostaisiko läjhteä ajamaan Buggy-kartingia? Rata on avoinna sesonkina ja erikokoisilla autoilla pääsee ajamaan 2-vuotiaasta lähtien.

Kesäksi 2021 avautui myös eläinpuisto Hiidenlinna Zoo, jossa on mm. alpakoita, ylämaankarjaa, pupuja, lampaita, ankkoja, poneja. Puistossa on muutakin nähtävää, mm. 15-metrinen Jättiläinen, K.I.T.T eli Ritari Ässän auto, Peikkometsä, Uusi Hiidenkappeli, riippusiltoja, Nili-aitta, Ski-museo, Rakkauden polku, Rakkauden silta “lemmenlukot”, pussauskoppi, taidetta ja paljon muuta. Vierailijoita palvelevat sesonkina Linnan kellarin Buffét-lounas, Grillikahvio ja Zoo Café.

www.hiidenlinna.com

BADDING-PYSÄKKI Someron keskustassa kiinnittää huomion. Linja-autot eivät pysähdy tällä pysäkillä, mutta sitäkin useammin siinä näkee ihmisiä istumassa ja vaihtamassa kuulumisia. Pysäkki on myös suosittu kuvauskohde.

Veistoksen ovat suunnitelleet kuvanveistäjä Seppo Manninen ja sarjakuvataiteilija Heikki Paakkanen. Paakkasen Badding-figuuri nähtiin alun perin Turun Kirjamessuilla vuonna 2013 ja sittemmin siitä tehtiin komea sinkitystä teräksestä valmistettu muistomerkki, joka kunnioittaa laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Rauli Badding Somerjoen (1947-1987) elämää ja musiikkia.

UNTO MONOSEN GRANIITTINEN MUISTOMERKKI löytyy Someron kaupungintalon edustalta.

SOMERON HAUTAUSMAALLE on haudattu kumpikin näistä musiikin suurmiehistä. Badding kuoli vain 39-vuotiaana, Mononen oli vasta 37-vuotias. Molemmilla on ollut perinpohjainen vaikutus suomalaisen populaarimusiikin historiaan. Fanit käyvät hautausmaalla muistamassa suosikkilaulajiaan. Opastettuja retkiä voi kysyä Someron Oppaat ry:stä.

BADDING-KIOSKI PARATIISI on Rauli Badding Somerjoen muistokohde Someron Hirsjärven kylässä, Helsingintien varressa Someron keskustasta kohti Somerniemeä ajettaessa. Se on yksi Someron tunnetuimmista nähtävyyksistä ja Baddingin ihailijat tekevät sinne muistelumatkoja.

Alkuperäistä Somerjoen kioskia hoitivat Somerjoen perheen vanhemmat, ja myöhemmin myös lapset kukin vuorollaan. Kioski oli lähiseudun nuorison suosittu kokoontumispaikka. Someron yrittäjät kunnostivat kioskin 1997 nykyiseen asuunsa. Kioskin yhteydessä sijaitsee nykyään myös uusi kioskivaunu. Kioski palvelee kahvilana ja paikan päällä saattaa hyvällä tuurilla kuulla myös livemusiikkia.

Badding-kioski Paratiisi sijaitsee lisäksi Baddingin lapsuudenkodin läheisyydessä. Baddingin kotitalo kunnostettiin talkoovoimin ja remontti valmistui 2022. Kotitalo on Somerjoen suvun yksityisomistuksessa.

HUVILA HÄRKÄ on kesäkahvila ja horoskooppipuisto viisisataavuotisen kantatilan idyllisessä pihapiirissä. Tarjolla on kakkuja, pientä suolaista sekä anniskeluoikeudet.

Horoskooppipuistossa voit kahvitella omassa ja ystävien horoskooppihuoneissa, pyörähdellä Suomen pienimmällä tanssilavalla ja istahtaa vehreään puutarhaan, huvimajaan ja suojaisiin kasvihuoneisiin.

Galleria Pergolassa on kesäisin vaihtuvia taidenäyttelyitä, ja lisäksi puistosta löytyy Pikku Italia, Aikagalleria ja Joulukatu. Erikoisuus: Huvila Härässä on mahdollista teettää itsestäsi astrologinen analyysi, joka sisältää myös elämyksellisen henkilökohtaisen puistokierroksen.

Avoinna huhtikuusta syyskuun loppuun. Tarkemmat tiedot nettisivuilla.

www.huvilaharka.fi

NORSUPUISTO JA KAHVILA sijaitsevat Someron Pitkäjärvellä. Majatalo Myötätuulen pihapiiristä löytyy Norsupuistossa on nähtävillä yksi Euroopan suurimmista yksityisistä elefanttiteemaisten esineiden kokoelmista. Tämä noin 35 000 esinettä kattava kokoelma sisältää mm. ihastuttavia pienoisveistoksia ja paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää!c

Norsupuistossa kävijöitä palvelee myös kahvila, joka on avoinna puiston aukioloaikoina. Lisätietoja nettisivuilta:

www.myotatuuli.org


Kulttuuria

SOMERON KULTTUURIGALLERIA sijaitsee Someron keskustassa historiallisessa Aholan talossa aivan Someron kaupungintalon pihapiirissä. Kulttuurigalleriassa on esillä pysyvä Aarikka-näyttely, joka esittelee Kaija Aarikan tuotantoa vuodesta 1954 lähtien. Toinen pysyvä näyttely on Someron veteraanien ja sotainvalidien Perinnehuone, johon on kerätty somerolaisten lahjoittamaa aineistoa ja esineitä. Museokaupasta löytyy mm. koruja ja muuta kotiin viemistä, jossa näkyy somerolaisten taiteilijoiden kädenjälki.

Lisäksi Kulttuurigalleriassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä (alkuvuodesta 2023 esillä somerolaisen kirjailija Kaari Utrion näyttely) sekä Someron kaupungin omistamaa taidetta. Kulttuurigallerian suojelija on kirjailija Kaari Utrio.

www.kulttuurigalleria.fi

SOMERON KIVIMEIJERI on upea taidekeskus legendaarisen Hämeen Härkätien varrella Someron Pitkäjärvellä.

Pitkäjärven taide ja kulttuuri ry:n toiminta Someron Kivimeijerissä alkoi 2010. Kivmeijeri toimii näyttely-, työskentely-, kurssi- ja residenssikeskuksena. Kursseja järjestetään mm. valokuvauksesta, maalauksesta, kirjallisuudesta ja keramiikasta.

Kesäkaudella Kivimeijerissä on esillä vaihtuvia, erittäin tasokkaita valtakunnallisia kesänäyttelyitä, joille vanhan kivimeijerin historiaa huokuva miljöö luo upeat puitteet. Valtionmeijeristi Alfred von Schraderin vuonna 1905 piirtämässä kiinteistössä onkin näyttelytilaa aivan ruhtinaallisesti, miltei Helsingin taidehallin verran.

www.someronkivimeijeri.fi


Luontokohteita

HÄNTÄLÄN NOTKOJEN LUONTOPOLKU lähtee Häntälän Kyläkeskukselta, joka toimii myös parkkipaikkana. Kyläkeskuksen kioski on auki kesäkuukausina.

Häntälän kaltainen maisema on harvinainen näky Suomen luonnossa. Luontopolku kulkee laidunmaiden halki jääkauden muovaamassa notkomaisemassa. Notkojen pohjalla virtaavat purot ja tunnelma on kuin toisesta maailmasta.

Notkojen rinteellä on harvinaisen monipuolinen kasvi- ja eläinlajisto, joka on kehittynyt laidunnuksen ansiosta. Kesäkuussa notkoissa voi nähdä harvinaisia pikkuapolloperhosia lentelemässä. Kevään ja alkukesän kukkiva kasvilajisto on runsas ja maisema on erityisesti tällöin henkeäsalpaavan kaunis.

Notkojen polulta on mahdollista poiketa Peuranpolulle. Sillä pääsee tutustumaan upeaan aarnimetsäalueeseen. Korkeuserojen vuoksi kyseinen maasto on melko vaativa. Notkot puolestaan ovat lehmien laidunmaata. Lehmien vuoksi koiria ei voi tuoda luontopolulle ja kaikki roskat on kerättävä erityisen huolellisesti pois. Jalkaan kannattaa notkoretkeä varten varata retkeilyjalkineet tai kostealla kelillä kumisaappaat.

ISO-VALKEE -JÄRVI on harvinaisuus Somerolla. Upean kirkasvetinen järvi lähiympäristöineen on mitä otollisin retkikohde luontoharrastajille, kesäretkeilijöille, lintubongareille, lapsiperheille, koululuokille, uimareille ja sukeltajille. Kangasmetsät tarjoavat kesä- ja syksyaikaan runsain mitoin noukittavaa niin sienien kuin marjojenkin kerääjille.

Iso-Valkeen rannalla on useita alueita, jotka soveltuvat uimapaikoiksi. Iso-Valkeella voi helposti viettää retkeillen kokonaisen päivän tai yöpyä teltassa tai laavulla. Alueella on luontopolku, joka on n. 3 km pitkä ja soveltuu hyvin myös metsässä vähän liikkuneille ja lapsille. Polun kulkemiseen kiireettömästi menee parisen tuntia.

METSÄKOIVULAN POLKU on noin neljän kilometrin pituinen luontopolku Hämeen Härkätien tuntumassa. Polku kulkee perinteiseen somerolaisluontoon verrattuna poikkeuksellisissa ja kauniissa maisemissa läpi monipuolisen luonnon: niin vehreiden sammalmättäiden, jäkälämattojen kuin karumpien, jylhien kalliomaisemien lävitse.

Makkaraa voit paistella Pontikkapuron tulentekopaikalla. Metsäkoivulan polulta erkanee Hirvenpolku, joka vie alas Särkjärven ja korkeiden jyrkänteiden väliin. Korkeuserojen vuoksi polun kulkeminen vaatii jonkin verran kuntoa.


Putiikkeja ja puoteja

URPOLAN TILAPUOTI on lammastilan myymälä, joka palvelee Someron Pitkäjärvellä. Tilalla kasvatetaan suomenlampaita ja kainuunharmaksia sekä jalostetaan tuotteita niiden villasta. Tilapuodista löydät villalankoja, lampaantaljoja, muita käsitöitä sekä karitsanlihaa. Tilapuodin tuotteita voit tilata myös verkkokaupasta.

www.urpolantila.fi

SISUSTUS- JA LAHJAPUOTI PELLAVAENKELI on pieni ja sympaattinen putiikki Someron sydämessä. Valikoimissa painotetaan kotimaisuutta ja lähituottajien ja pienten käsityöläisyrittäjien tuotteita.

Puodista löytyy elintarvikkeita ja lähiruokaa, hyvinvointituotteita, koruja, käsitöitä, lahjatavaroita, sisustusta, spa- ja saunatuotteita, vaatteita ja asusteita. Pellavaenkelin kokoustila on vuokrattavissa, ja siellä järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä erilaisia kursseja.

PIRTTILÄN TILALLA päästään kunnolla maalaistunnelmaan. Tilalta on mahdollista ostaa tinki- ja ternimaitoa.

MUOTIPUTIIKKI HELMI on ympäri Suomen ja jopa Suomen rajojenkin ulkopuolella tunnettu persoonallinen vaateliike, jossa myydään vintage- ja uustuotantovaatteita, kenkiä ja asusteita.

Helmessä käynti on elämys, sillä Helmessä ei ole kyse vain vaatteista. Kyse on jostain paljon isommasta: elämänilosta, itsensä hyväksymisestä ja löytämisestä. Valtavasta 500 neliön myymälätilasta löytyy taatusti jokaiselle ja joka kokoon jotakin sopivaa.

Liikkeessä on ammattitaitoinen palvelu sekä valikoima 50-luvun henkisiä klassisia ja ajattomia mekkoja ja vaatteita, asusteita, glamourmekkoja, sisustus- ja lahjatavaraa sekä kaikkea muuta ihanaa. Miehille on kokonaan oma osasto ja mancave, samoin lapsille oma osastonsa.

Ryhmävierailuista toivotaan ilmoitusta etukäteen, jotta varaamme tällöin paikalle enemmän henkilökuntaa palvelemaan kaikkia kävijöitä.

www.muotiputiikkihelmi.com

SHOPPAILE SOMERON KESKUSTASSA! Löydät pääkadun varrelta Pellavaenkelin ja Muotiputiikki Helmen lisäksi monia muitakin liikkeitä ja palveluita. Someron keskustaan on helppo tulla shoppailukierrokselle ja pysäköintitilaa löytyy varmasti. Lisäksi kävelyetäisyydellä sijaitsee useita kahviloita ja ravintoloita, joista saat virvoketta ja purtavaa ostosretken lomassa.

Pääkadun varrelta löydät mm. laadukkaita vaatteita ja hyvinvointituotteita myyvän AdaMarian, suositun kirjakauppa Somerkirjan, useita erinomaisia kukkakauppoja, ihania kosmetologipalveluita, kehuttuja kampaamoja ja palvelevia silmälasiliikkeitä. Sisustamisen ystäville löytyy tutkittavaa Kodin Kuismasta ja second hand-shoppailun ystäville löytyy kirppiksiä koluttavaksi.

Someron oppaat ry

Nähtävyyksiä katsellessa on mukava kuulla myös niiden taustoista ja historiasta. Siinä sinua auttavat asiantuntevat somerolaiset oppaamme!

Someron Oppaat ovat auktorisoituja paikallisoppaita, jotka opastavat erilaisia matkailuryhmiä Somerolla ja lähiympäristössä sekä suunnittelevat opastusreittejä matkailijoiden tai ryhmien tarpeiden mukaisesti.

Someron Oppailla on hyvän paikallistuntemuksen lisäksi monenlaista erityisosaamista mm Hämeen Härkätie, Someron kirkko ja hautausmaa, Somerniemi, kartanot, Torppamuseo, Someron liikuntayhdistykset ja -palvelut. Kerro meille minne haluat, niin me viemme!

Kuvassa auktorisoidut paikallisoppaamme: Ensi Kulta (vas.), Marja-Leena Vikman, Marika Haapala ja Arja Torkkomäki. Kuvasta puuttuu Arja Fonsell.

Arja Fonsell

0400 816 101
arja.fonsell(a)seutuposti.fi

Somerolaista kulttuuria, historiaa, yleiskatsaus paikkakuntaan ja kartanokierrokset. Arjan opastustyyli on tarinallinen ja viihdyttävä. Hänen opastettavakseen sopivat yhtä hyvin varttuneempi väki kuin lapsetkin.

Ensi Kulta

044 484 8147
ekulta(a)gmail.com

Ensi on virallinen Härkätie-opas aina Turusta Hämeenlinnaan. Someron kartanot, yleensä historia ja vanhat tarinat ovat Ensin vahvuuksia. Hän on myös Lieto ja Tarvasjoki -opas. Maatalous on lähellä Ensin sydäntä.

Marika Haapala

040 746 2845
marika.haapala(a)somero.fi

Koulunkäyntiavustaja Marika muuttuu kesäisin Torppamuseon tontuksi. Museotyön lisäksi Marika opastaa mielellään myös retkiä kotiseudullaan.

Arja Torkkomäki

050 358 1600
arja(a)torkkomaki.fi

Arja on Somerolta kotoisin, vietti kolmekymmentä vuotta Finnairin sinivalkoisilla siivillä ja palasi sitten kesäsomerolaiseksi. Opastuksesta nauttiva Arja kertoo mielellään Someron kartanoiden historiasta ja erityisesti emännöimästään Hovilan kartanosta. Somerolaisten merkkihenkilöiden tarinat, Häntälän Notkot ja muut luontokohteet ovat sydäntä lähellä.

Marja-Leena Vikman

040 530 3319 (iltaisin)
vikmanmarjaleena(a)gmail.com

Marja -Leena on marttahenkinen opas Someron Pitkäjärveltä. Sydäntä lähellä ovat mm. Hämeen Härkätien varrella olevat kartanot. Myös Someron Torppamuseon esittely on Marja-Leenan erityisalaa.

Häntälän notkot

Opastettuja luontoretkiä Häntälän notkoilla ryhmille tilauksesta.

Opastettuja Häntälän Notkot -esittelyjä:

Matti Torkkomäki
Hovilan Kartano
050 5726746

Hessu Anttila
Erä-Hessu
045-106 6145
hessuanttila@gmail.com

Lisätietoja Häntälästä:
https://www.hantala.fi/

tai
Pirjo Merivirta
Lounais-Someron Kyläyhdistys
puh. 040-8360178
www.hantala.fi