Ryhmille

Etsitkö ideoita ryhmämatkalle?

Somerolle on mukava tulla kokemaan elämyksiä isommallakin porukalla!

Tekemistä löytyy joka lähtöön, tulitte sitten päiväretkelle tai viikon mittaiselle aktiivilomalle.

Retkipaketit

Kartanokierros Somerolla

Opastettu koko päivän kierros Somerolla. Paikkakunnalla on lukuisa määrä kartanoita, joista opas kertoo päivän aikana. Ryhmä käy tutustumassa kahteen kartanoon. Muihin Someron kartanoihin tutustutaan ulkoapäin oppaan kertomin tarinoin. Päivän aikana kartanoruokailu, lisämaksusta erilliset kartanokahvit.

Tarinaa kartanon historiasta. Vuonna 2015 Hovilan entisessä kivinavetan yläkerrassa avautui nostalginen Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa – näyttely, joka vie kävijät 1950- ja -60-luvuille. Upea ja mielenkiintoinen näyttely jatkuu myös tänä vuonna! Odotettavissa myös uusia tuulia näyttelyyn.

Matkan aikana sukelletaan Härkälän kartanossa myös japanilaiseen ja kiinalaiseen kulttuuriin. Kartanon väki esittelee myös kartanon ja kertoo kartanon historiasta. Päärakennuksessa on nähtävillä vaihtuvia ja pysyviä näyttelyitä.

Ostoksia Pellavakeskuksessa ja mahdollisesti myös Tilapuodissa ryhmän toiveiden mukaan. HUOM! Tilapuodissa isommat ryhmät on jaettava pienempii ryhmiin ostosaikana, sillä puodin tilat ovat rajalliset.  Ostoksille Tilapuotiin ajetaan pitkin Hämeen Härkätietä, jolloin opas kertoo tarinoita ehkäpä Suomen vanhimmasta maantiestä.

Kesto: 6-7 t
Hinta: alkaen 60 EUR/hlö
Retken hoitaa ja myy Kartanomatkat
Toteutusajankohta: ympäri vuoden rajoituksin

Someron historian havinaa

Kesto n. 7 tuntia.

Hovilan Kartano
Päivä aloitetaan Hovilan Kartanosta, jossa herkutellaann emännän erikoisuudella, kakkubuffalla ja kuullaan kartanon monipuolisesta historiasta.

Torppamuseo
Tutustutaan museoon, joka koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, sekä niiden esineistöön.

Härkälän Kartano
Nautitaan lounasta historiallisessa
Härkälän Kartanossa, jonka isäntäväki esittelee taloa ja kertoo sen
vivahteikkaasta historiasta.

Hämeen Härkätie
Matkaa taitetaan Hämeen Härkätietä
pitkin, jonka historiasta ja nähtävyyksistä paikallisopas kertoo.

Mäkilän traktorimuseo
Mäkilän traktorimuseossa ihmetellään
yli sataa erilaista traktoria vuosilta
1924-1960, sekä muita entisaikain maataloustyökaluja ja maamoottoreita.

Someron Kivimeijeri
Käydään lopuksi monipuolisessa taidenäyttelyssä Someron Kivimeijerillä, joka jo itsessään komeine kiviseinineen
ja värikkäine historioineen on hieno kokemus!

Luomua ja luontoa

Kesto n. 7 tuntia. Linja-autoon tarvitaan kylmälaitteisto.

Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöö
Nautitaan aamukahvit v. 1859 valmistuneella sukutilalla. Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöössä voi tuntea ja aistia menneiden sukupolvien elinympäristön rauhoittavan meiningin.

Häntälän notkot
Tutustutaan henkeäsalpaavan kauniisiin Häntälän notkoihin, jotka ovat Suomessa harvinainen näky. Häntälän notkojen merkityllä luontopolulla voidaan bongata harvinainen Pikkuapollo-perhonen ja nauttia upeasta kukkaloistosta.

Nokan lammastila
Nokan Lammastilalla tutustutaan ihastuttaviin lampaisiin ja nähdään upea paimenkoiraesitys. Lisäksi tehdään ostoksia tilan idyllisessä lammaspuodissa. Nokan lampaanliha on eettisesti ja ekologisesti tuotettua luomua.

Hovilan Kartano
Hovilan Kartanossa nautitaan maittava lounas, joka on valmistettu somerolaisista raaka-aineista. Vatsat täynnä onkin sitten mukava tutustua kartanon historiaan ja puutarhaan.

Pirttilän tila
Pirttilän tilalla päästään kunnolla maalaistunnelmaan. Tutustutaan lypsykarjatilan töihin ja rapsutellaan lehmiä. Tilalta on mahdollsita ostaa tinki- ja ternimaitoa.

Pellavaenkeli
Ennen kotiin lähtöä tehdään ostoksia vielä Pellavakeskuksessa, jossa on myynnissä paikallisten ja lähialueen käsityöläisten ja taiteilijoiden töitä, sekä Elixi Oil:n pellavatuotteita.

Elämyksien Somero

Kesto n. 7 tuntia. Kesätori on avoinna vain kesälauantaisin.

Härkälän Kartano
Nautitaan kahvit historiallisessa Härkälän Kartanossa, jonka isäntäväki esittelee taloa ja kertoo sen vivahteikkaasta historiasta.

Somerniemen kesätori
Piipahdetaan kuuluisalla Somerniemen kesätorilla ostoksilla ja ihmetellään sen uskomatonta vilinää ja rennon rempseää tunnelmaa.

Hiidenlinna ja Sisumetsän seikkailupuisto
Tutustutaan uskomattomaan, yhden miehen rakentamaan linnaan, jonka kalevalahenkiseen ympäristöön on noussut seikkailupuisto.

Hovilan Kartano
Hovilan Kartanossa nautitaan maittava lounas, joka on valmistettu somerolaisista raaka-aineista. Vatsat täynnä onkin sitten mukava tutustua kartanon historiaan ja puutarhaan.

Somerjoki-kioski, “Badding-kioski”
Pysähdytään matkalla entisöidylle “Badding -kioskille”, jota Rauli Badding Somerjoen vanhemmat aikoinaan pitivät.

Horoskooppipuisto ja kesäkahvila Huvila Härkä
Kahvin ja herkullisten leivonnaisten jälkeen tutustutaan ainutlaatuiseen ja idylliseen horoskooppipuistoon, jonka emäntänä toimii arvostettu astrologi Maarit Laurento.

Someron Oppaat ry

Nähtävyyksiä katsellessa olisi varmaan mukava tietää vähän niiden taustoista ja historiasta. Siinä sinua auttavat mielellään somerolaiset oppaat.

Someron Oppaat on Suomen Opasliiton jäsenyhdistys. Yhdistyksen jäsenet ovat auktorisoituja paikallisoppaita, jotka opastavat erilaisia matkailuryhmiä Somerolla ja lähiympäristössä sekä suunnittelevat opastusreittejä matkailijoiden tai ryhmien tarpeiden mukaisesti.

Someron Oppailla on hyvän paikallistuntemuksen lisäksi monenlaista erityisosaamista mm Hämeen Härkätie, Someron kirkko ja hautausmaa, Somerniemi, kartanot, Torppamuseo, Someron Liikunta. Kerro meille minne haluat niin me viemme!

Kuvassa auktorisoidut paikallisoppaamme: Ensi Kulta (vas.), Marja-Leena Vikman, Marika Haapala ja Arja Torkkomäki. Kuvasta puuttuu Arja Fonsell. 

Arja Fonsell
0400 816 101
arja.fonsell(a)seutuposti.fi

Somerolaista kulttuuria, historiaa, yleiskatsaus paikkakuntaan ja kartanokierrokset. Opastustyyli on tarinallinen ja viihdyttävä. Opastettavaksi sopivat yhtä hyvin varttuneempi väki kuin lapsetkin.

Ensi Kulta
044 484 8147
ekulta(a)gmail.com

Virallinen Härkätie-opas Turusta Hämeenlinnaan. Someron kartanot, yleensä historia ja vanhat tarinat vahvuuksia. Myös Lieto ja Tarvasjoki -opas. Maatalous lähellä sydäntä.

Marika Haapala
040 746 2845
marika.haapala(a)somero.fi

Koulunkäyntiavustaja muuttuu kesäisin Torppamuseon tontuksi. Museotyön lisäksi opastan mielelläni myös retkiä kotiseudullani.

Manu Kärki
050 566 7847
manu.karki(a)somero.salonseutu.fi

Opastukset Somerniemellä, mm. Somerniemen kirkko ja kirkkomaa.

Arja Torkkomäki
050 358 1600
arja(a)torkkomaki.fi

Somerolta kotoisin, kolmekymmentä vuotta sinivalkoisilla siivillä ja paluu kesäsomerolaiseksi. Opastuksesta nauttiva kertoo mielellään Someron kartanoiden historiasta ja erityisesti emännöimästään Hovilan kartanosta. Somerolaisten merkkihenkilöiden tarinat, Häntälän Notkot ja muut luontokohteet ovat sydäntä lähellä.

Marja-Leena Vikman
040 530 3319 (iltaisin)
vikmanmarjaleena(a)gmail.com

Marttahenkinen opas Someron Pitkäjärveltä.Sydäntä lähellä Hämeen Härkätien varrelle olevat kartanot. Myös Someron torppamuseon esittely.

Häntälän notkot
Opastettuja luontoretkiä Häntälän notkoilla ryhmille tilauksesta.

Lisätietoja:
Pirjo Merivirta
puh. 040-8360178
www.hantala.fi