Ryhmille

Etsitkö ideoita ryhmämatkalle?

Somerolle on mukava tulla kokemaan elämyksiä isommallakin porukalla!

Tekemistä löytyy joka lähtöön, tulitte sitten päiväretkelle tai viikon mittaiselle aktiivilomalle. Alla on esiteltynä muutamia suosittuja ryhmämatkakohteita Somerolla! Tutustu, ihastu ja ole yhteydessä Someron Oppaat ry:hyn, jotka auttavat koostamaan juuri teidän ryhmällenne sopivan retken ja opastavat ryhmäänne ammattitaidolla.

Ideoita ryhmämatkakohteiksi Somerolla

Someron historian havinaa

Hovilan Kartano
Päivä aloitetaan Hovilan Kartanosta, jossa herkutellaann emännän erikoisuudella, kakkubuffalla ja kuullaan kartanon monipuolisesta historiasta.

Torppamuseo
Torppamuseo koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, sekä niiden esineistöstä.

Härkälän Kartano
Härkälän Kartanossa on nähtävillä taidetta ja keräilyesineitä. Isäntäväki esittelee tilauksesta taloa ja kertoo sen vivahteikkaasta historiasta.

Hämeen Härkätie
Matkaa voi taittaa Hämeen Härkätietä pitkin, jonka historiasta ja nähtävyyksistä paikallisopas kertoo.

Mäkilän traktorimuseo
Mäkilän traktorimuseossa kävijä saa ihmetellä yli sataa erilaista traktoria vuosilta
1924-1960, sekä muita entisaikain maataloustyökaluja ja maamoottoreita.

Someron Kivimeijeri
Upea taidekeskus Someron Kivimeijeri. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi rakennus on jo itsessään komeine kiviseinineen ja värikkäine historioineen hieno kokemus!

Luomua ja luontoa

Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöö
Nautitaan aamukahvit v. 1859 valmistuneella sukutilalla. Yli-Eskolan Talonpoikaismiljöössä voi tuntea ja aistia menneiden sukupolvien elinympäristön rauhoittavan meiningin.

Häntälän notkot
Tutustutaan henkeäsalpaavan kauniisiin Häntälän notkoihin, jotka ovat Suomessa harvinainen näky. Häntälän notkojen merkityllä luontopolulla voidaan bongata harvinainen Pikkuapollo-perhonen ja nauttia upeasta kukkaloistosta.

Nokan lammastila
Nokan Lammastilalla tutustutaan ihastuttaviin lampaisiin ja nähdään upea paimenkoiraesitys. Lisäksi tehdään ostoksia tilan idyllisessä lammaspuodissa. Nokan lampaanliha on eettisesti ja ekologisesti tuotettua luomua.

Hovilan Kartano
Hovilan Kartanossa nautitaan maittava lounas, joka on valmistettu somerolaisista raaka-aineista. Vatsat täynnä onkin sitten mukava tutustua kartanon historiaan ja puutarhaan.

Pirttilän tila
Pirttilän tilalla päästään kunnolla maalaistunnelmaan. Tutustutaan lypsykarjatilan töihin ja rapsutellaan lehmiä. Tilalta on mahdollsita ostaa tinki- ja ternimaitoa.

Pellavaenkeli
Ennen kotiin lähtöä tehdään ostoksia vielä Pellavakeskuksessa, jossa on myynnissä paikallisten ja lähialueen käsityöläisten ja taiteilijoiden töitä, sekä Elixi Oil:n pellavatuotteita.

Elämyksien Somero

Kesto n. 7 tuntia. Kesätori on avoinna vain kesälauantaisin.

Härkälän Kartano
Nautitaan kahvit historiallisessa Härkälän Kartanossa, jonka isäntäväki esittelee taloa ja kertoo sen vivahteikkaasta historiasta.

Somerniemen kesätori
Piipahdetaan kuuluisalla Somerniemen kesätorilla ostoksilla ja ihmetellään sen uskomatonta vilinää ja rennon rempseää tunnelmaa.

Hiidenlinna ja Sisumetsän seikkailupuisto
Tutustutaan uskomattomaan, yhden miehen rakentamaan linnaan, jonka kalevalahenkiseen ympäristöön on noussut seikkailupuisto.

Hovilan Kartano
Hovilan Kartanossa nautitaan maittava lounas, joka on valmistettu somerolaisista raaka-aineista. Vatsat täynnä onkin sitten mukava tutustua kartanon historiaan ja puutarhaan.

Somerjoki-kioski, “Badding-kioski”
Pysähdytään matkalla entisöidylle “Badding -kioskille”, jota Rauli Badding Somerjoen vanhemmat aikoinaan pitivät.

Horoskooppipuisto ja kesäkahvila Huvila Härkä
Kahvin ja herkullisten leivonnaisten jälkeen tutustutaan ainutlaatuiseen ja idylliseen horoskooppipuistoon, jonka emäntänä toimii arvostettu astrologi Maarit Laurento.

Someron Oppaat ry

Nähtävyyksiä katsellessa olisi varmaan mukava tietää vähän niiden taustoista ja historiasta. Siinä sinua auttavat mielellään somerolaiset oppaat.

Someron Oppaat on Suomen Opasliiton jäsenyhdistys. Yhdistyksen jäsenet ovat auktorisoituja paikallisoppaita, jotka opastavat erilaisia matkailuryhmiä Somerolla ja lähiympäristössä sekä suunnittelevat opastusreittejä matkailijoiden tai ryhmien tarpeiden mukaisesti.

Someron Oppailla on hyvän paikallistuntemuksen lisäksi monenlaista erityisosaamista mm Hämeen Härkätie, Someron kirkko ja hautausmaa, Somerniemi, kartanot, Torppamuseo, Someron Liikunta. Kerro meille minne haluat niin me viemme!

Kuvassa auktorisoidut paikallisoppaamme: Ensi Kulta (vas.), Marja-Leena Vikman, Marika Haapala ja Arja Torkkomäki. Kuvasta puuttuu Arja Fonsell. 

Arja Fonsell
0400 816 101
arja.fonsell(a)seutuposti.fi

Somerolaista kulttuuria, historiaa, yleiskatsaus paikkakuntaan ja kartanokierrokset. Opastustyyli on tarinallinen ja viihdyttävä. Opastettavaksi sopivat yhtä hyvin varttuneempi väki kuin lapsetkin.

Ensi Kulta
044 484 8147
ekulta(a)gmail.com

Virallinen Härkätie-opas Turusta Hämeenlinnaan. Someron kartanot, yleensä historia ja vanhat tarinat vahvuuksia. Myös Lieto ja Tarvasjoki -opas. Maatalous lähellä sydäntä.

Marika Haapala
040 746 2845
marika.haapala(a)somero.fi

Koulunkäyntiavustaja muuttuu kesäisin Torppamuseon tontuksi. Museotyön lisäksi opastan mielelläni myös retkiä kotiseudullani.

Manu Kärki
050 566 7847

Opastukset Somerniemellä, mm. Somerniemen kirkko ja kirkkomaa.

Arja Torkkomäki
050 358 1600
arja(a)torkkomaki.fi

Somerolta kotoisin, kolmekymmentä vuotta sinivalkoisilla siivillä ja paluu kesäsomerolaiseksi. Opastuksesta nauttiva kertoo mielellään Someron kartanoiden historiasta ja erityisesti emännöimästään Hovilan kartanosta. Somerolaisten merkkihenkilöiden tarinat, Häntälän Notkot ja muut luontokohteet ovat sydäntä lähellä.

Marja-Leena Vikman
040 530 3319 (iltaisin)
vikmanmarjaleena(a)gmail.com

Marttahenkinen opas Someron Pitkäjärveltä.Sydäntä lähellä Hämeen Härkätien varrelle olevat kartanot. Myös Someron torppamuseon esittely.

Häntälän notkot
Opastettuja luontoretkiä Häntälän notkoilla ryhmille tilauksesta.

Lisätietoja:
Pirjo Merivirta
puh. 040-8360178
www.hantala.fi